Ursula-grafplaquette

De in cortenstaal (een legering van diverse metalen, tegenwoordig veel gebruikt in de kunstwereld) uitgevoerde plaquette is een reconstructie van de grafsteen van Ursula Schetz van Grobbendonq (1554-1622). De originele grafsteen bevindt zich in de voormalige stiftskerk van Houthem Sint Gerlach.

Ursula was een dochter van een zeer vermogende Antwerpse bankiersfamilie. Vrijdag vier oktober 1585 trouwde ze op 31 jarige leeftijd in Luik met de vier jaar jongere Wolter van Hoensbroeck -Geul (1558-1631).

Samen zijn zij de stichters van ‘Huys Geul’ in Geulle en de herbouwers van de kerk in Geulle. Mede door Ursula’s familievermogen konden deze bouwplannen verwezenlijkt worden.

Toen Ursula op 68 jarige leeftijd in Geulle overleed, was er nog geen familiegraf, de kerk was immers toen nog een bouwval. Ursula werd hierdoor noodgedwongen in de kloosterkerk van Houthem Sint-Gerlach bijgezet.

Links: Cortenstaal grafsteen plaquette Ursula. Boven: Originele grafsteen Ursula in Houthem St Gerlach.

Ursula's typische, rijk gedecoreerde renaissance grafsteen werd in de vroege 18de eeuw, bij de herinrichting van de kerk aldaar, verplaatst. Mede door deze verplaatsing is de grafsteen flink beschadigd en heeft loopsporen.

Voor het vervaardigen van de metalen Ursula-plaquette moest dus eerst onderzoek worden gedaan naar de ontbrekende en beschadigde heraldische familiewapens op de oorspronkelijke Ursula-grafsteen te Houthem Sint-Gerlach. De uiteindelijke reconstructietekening van deze steen vormt de basis van deze geheel complete, herinneringsplaquette.

De familiewapens

Centraal op de plaquette staat het gecombineerde familiewapen van Wolter van Hoensbroeck-Geul en Ursula Schetz. Dit wapen is versierd met dekkleden, twee helmen, een leeuw en een raaf. In de hoeken van de steen staan de familiewapens van Grobbendonk, Rechtergem, D’Ursel en Immerseel.

Met het plaatsen van deze metalen plaquette van Ursula’s grafsteen naast die van Wolter van Hoensbroeck- Geul, is dit voor Geulle belangrijke echtpaar na bijna 400 jaar weer herenigd.

De gedenk-plaquette voor deze kapel, is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Behoud Sint Martinuskerk en de huidige kasteelheer Alphons Tonino. Gezamenlijk wilde men in 2020 bij het 400-jarig bestaan van Kasteel Geul en het 100 jarig jubileum van de huidige kerk, de eeuwenoude band tussen kerk en kasteel nogmaals onderstrepen. 

Ontwerp/research/idee: bureau paul smeets bno | Waterjet snijtechniek: Jeroen Tinnemans, Maasbracht.