Grafsteen graaf Wolter van Hoensbroeck-Geul

De enorme arduinen grafsteen tegen de wand van de kapel is afkomstig van het graf van graaf Wolter van Hoensbroeck-Geul. De steen is 287 cm hoog, heeft een breedte van 171 cm en is 18 cm diep. Graaf Wolter werd in 1558 in kasteel Hoensbroek geboren en overleed op maandag 4 augustus 1631 in het door hemzelf gebouwde kasteel Huys Geul.

De grafsteen diende als deksteen tot de toegang naar de crypte van de familie Hoen, die sinds die tijd van Hoensbroeck-Geul genoemd werd. Bij het overlijden van Wolter was de kerk van Geulle net vijf jaar eerder met zijn geld verbouwd en voorzien van een eigen familiecrypte. Wolter was de eerste die in deze familiecrypte is bijgezet.

Bij de kerkverbouwing van 1920 werd de grafsteen vanwege zijn unieke rijke versiering verplaatst zodat er niet meer over gelopen kon worden.

De familiewapens

In het midden van de steen staat het volle wapen Van Hoensbroeck. Boven in het midden de zandloper als symbool voor het verstrijken van de tijd en beneden in het midden een doodshoofd als symbool voor het onvermijdelijke sterven.

Aan de randen staan de gebeitelde kwartieren. Ieder met helm, dekkleden en bijbehorende helmtekens. Links, Hoensbroeck, Lichtemberg, Corswarem, Warfusee, Daver, Enghien, Widue en Jauche. Rechts, Scheiffart van Merode, Beissel, Flopdorp, Harff, Geisbusch, Quadt en Merode von Schlossberg. De steen wordt tot een van Limburgs mooiste renaissance grafstenen gerekend.